Operatie-assistent

Om operatieassistent te worden in ons ziekenhuis, volg je de HBO Gezondheid & Technologie aan het Saxion (locatie Deventer of Enschede). De totale duur van de opleiding is vier jaar, waarbij je in het eerste en tweede leerjaar start met een brede basis HBO-V. In het tweede leerjaar maak je de keuze of je de OK-route wilt volgen. Hiervoor stuur je een sollicitatiebrief naar de aangesloten ziekenhuizen bij het Saxion. Nadat je bent aangenomen, kun je starten met de OK route. Tijdens leerjaar drie en vier ben je in dienst van het ziekenhuis, waarbij je één dag per week naar school gaat en de andere vier dagen werkt op de operatiekamer. 

Studie-inhoud

Tijdens de studie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van levensechte praktijksituaties. Hierin komen de houding, kennis en vaardigheden aan bod en ga je deze gecombineerd toepassen.

Eerste leerjaar

In het eerste jaar wordt een basis gelegd en ga je jezelf oriënteren op het beroep van G&T verpleegkundige. Je gaat aan de slag met verschillende vakken. Per periode van vier weken staat een andere patiënt centraal en werk je rondom de thema’s:

  • Technologie
  • Verpleegkundige zorg
  • Gezondheid en preventie
  • Onderzoek en innovatie
  • Maatschappij en organisatie
  • Communicatie en samenwerking

Tweede leerjaar

In het eerste deel van het tweede leerjaar ga je stage lopen binnen een zorginstelling. Naast de stage volg je ook theorie en praktijkonderwijs aan het Saxion. Tijdens dit jaar maak je ook de keuze of je de OK-route wilt doorlopen. Dit is de opleiding om operatieassistent of anesthesiemedewerker te worden. Halverwege dit tweede leerjaar moet je solliciteren naar een opleidingsplaats bij één van de aangesloten ziekenhuizen. Het ziekenhuis bepaalt wie aangenomen wordt. Nadat je bent aangenomen, volg je naast de reguliere opleiding HBO-G&T ook extra OK-vakken die getoetst worden.

Derde en vierde leerjaar

Tijdens het derde en vierde leerjaar werk je vier dagen op de operatiekamer en ga je één dag per week naar het Saxion om lessen te volgen, specifiek gericht op het werken als operatieassistent of anesthesiemedewerker. In het laatste semester werk je samen met andere studenten  aan een opdracht waarbij je een nieuwe innovatie ontwikkelt voor de zorg.